Exposities

Onze vaste exposities leren u alles over de tuinderscultuur in deze regio

‘De vaste exposities zijn een leerzame aanvulling op wat we zelf hebben ervaren in de wereld van een tuinder.’

Onze vaste exposities leren u alles over de tuinderscultuur in deze regio

Exposities 

In Museum BroekerVeiling wachten 4 vaste exposities op je. Beleef een veildag rond het jaar 1900, duik in de geschiedenis van het Rijk der Duizend Eilanden, volg de weg van de aardappels en bloemkolen van het land naar de klant en ga mee met tuinder Arie. 

Expositie 1: Veildag
Hoe zag het leven van een tuinder er rond 1900 uit? Ontdek het in de ‘Veildag’. Een film van 8 minuten die je voor het bezoek aan de echte veiling kunt zien. Filmbeelden en miniatuurbeelden wisselen elkaar af. Ga terug in de tijd, kruip in de huid van de tuinder en beleef een dag uit het leven van een tuinder rond 1900. De film is Nederlands gesproken en Duits, Frans en Engels ondertiteld. 

Expositie 2: Rijk der Duizend Eilanden
Baggeren, zwoegen, kloeten en ploeteren, zo ontstond het Rijk der Duizend Eilanden. Ontdek de 15.000 eilanden in één oogopslag, duik in de ontstaansgeschiedenis en verwonder je over de enorme bedrijvigheid. Een interactieve kaart, presentatie en expositie in één. Leuk voor de kinderen: klim op de houten blokken rond de tafel, bekijk de kaart, druk op de knoppen en… ontdek de bewegende beelden en situaties op de kaart.

Expositie 3: Leven van het Land
In de expositie ‘Leven van het land’ volg je de tocht van de landbouwproducten van het land tot aan de klant. Ontdek de eilanden en hun eigen thema’s, bewonder de kleding, maak kennis met het tuinbewerkingsgereedschap en keurinstrumenten. Ook zie je filmpjes en interviews met een echte tuinder, zijn echtgenote, een keurmeester en een koper op de veiling. Zo volg je de groenten van land tot klant. En de kinderen? Zij testen hun groentekennis in de Prijs je Rijk Quiz. De films zijn Nederlands gesproken en Duits en Engels ondertiteld. 

Expositie 4: Tuinder Arie
Wat is dat voor een rare schuit? Waarom zijn die bruggen zo hoog? En heb je het geluid van een echte Kromhout wel eens gehoord? In deze audiotour neemt tuinder Arie je mee over het veilingcomplex. Ga met Arie mee op ontdekkingstocht door het museum. Hij vertelt je over alles wat je ziet. 

Deze exposities zijn mede mogelijk gemaakt door:
          
         

   
Vereniging Vrienden van de Broeker Veiling