Ode aan de Hollandse Groenten

Het is tijd voor een Ode aan onze Hollandse Groenten

Het is tijd voor een Ode aan onze Hollandse Groenten
 
Museum Broekerveiling geeft in het voorjaar van 2021 Groenten van Hollandse grond een podium. In samenwerking met verschillende ateliers uit de regio presenteert het museum een Ode aan onze Hollandse Groenten. 

Wat eten we vandaag? In onze wereld is het elke dag een bijna vanzelfsprekende keuze, maar het is een keuze die minder vrijblijvend is dan het lijkt. 
Wat we eten, welke producten we aanschaffen, welke maaltijden we bereiden: het zijn kleine stukjes die horen bij een uitgebreid (landbouw)systeem.

Onze Hollandse bodem biedt van oudsher rijke landbouwmogelijkheden. De laatste jaren maken groenten een hernieuwde opkomst. Vergeten groenten worden afgestoft en met nieuwe recepten aangeboden. Groenten krijgen een nieuw jasje in bietenburgers en groenteburgers. Bloemkoolrijst is te koop in iedere supermarkt, groene smoothies en lunchsalades zijn bijna niet meer weg te denken. Het is duidelijk: groenten zijn hip! 

Voor deze bijzondere expositie zijn werken uit de collectie van kunstenaar Nico Kool gebruikt en werkt het museum samen met verschillende ateliers uit de regio met kunstenaars met afstand tot de arbeidsmarkt en hobby kunstenaars. De ateliers zijn van Stichting Esdégé-Reigersdaal (Centrum 31 en het Skager AC), van Scorlewald (Atelier Feniks, Schoorl) en van Artiance Centrum voor de kunsten (Alkmaar) en Atelier 6 uit Heerhugowaard.

En het blijft niet bij kijken……want groenten…..moet je natuurlijk ook ruiken EN proeven. Een expositie met belevenissen voor jong en oud.


Proeverij
Voorpret of nagenieten? Neem een kijkje op onze proeverij pagina voor een SuperKOOL recept van zoetzure bietjes! Niet zo van het koken? Je kan ook bij je bezoek een proeverij bestellen, dan neem je na je bezoek lekker mee naar huis.

Digitale opening Ode aan de Hollandse Groenten
De opening vond helaas plaats zonder bezoekers omdat we gesloten waren, maar niet getreurd want via het onderstaande filmpje kunnen jullie alsnog de opening digitaal beleven.