Evenementen

Nieuwsitem

‘Zomer Feest’

Varen en de vaart waren in het Rijk der Duizend Eilanden niet weg te denken uit het dagelijkse leven. Tuinders gebruikten de schuiten voor allerlei taken. Dit hoorde je dan ook terug in de benaming van de schuiten. Zo was er bijvoorbeeld de slikpraam, melkpraam, veepraam en akkerschuit. Tegenwoordig kun je bij het museum varen in onze rondvaartboot, maar bezoekers kunnen er ook zelf op uit trekken met een fluisterschuitje om het gebied rond de Noorderplas te verkennen.

FluisterApp
Voor fluistervaarders die meer willen weten over de historie van de vaarroute is een speciale app verkrijgbaar. Vaar met de app terug in de tijd langs de aangegeven route door het voormalige Rijk der Duizend Eilanden. Kippenbruggen, koolboeten en akkertjes zijn overblijfselen van het gebruik van dit gebied uit de tijd voor de ruilverkaveling. Er ligt veel historie aan de waterkant van Langedijk, maar deze is niet meer altijd even goed zichtbaar. Deze app toont tijdens het varen foto’s uit de tijd waarin het gebied nog volop gebruikt werd voor de tuinbouw. Gebruikmaken van deze gratis app is simpel, download de app Izi.travel in de App Store of Play Store en volg de aanwijzingen.

Schuitje varen, theetje drinken
In het restaurant kun je deze dag een heerlijke picknickmand bestellen en met het gezin gezellig op een kleed in de boomgaard picknicken. Deze picknickmanden kunnen uiteraard ook worden meegenomen voor lunch aan boord van een fluisterschuit! Het is wel noodzakelijk om van tevoren een fluisterschuitje te reserveren via www.zelfvaren.nl.

Varen, Veilen en Vouwen
Op het terrein is Ome Dirk aanwezig op damschuit de Geestman. Hij vertelt je meer over deze schuit en het vervoer van producten over de wateren. Tijdens de rondvaart kan de kapitein je meer over de geschiedenis van het Rijk der Duizend eilanden en mogen kinderen de kapitein helpen met varen. Vanaf 13.00 uur kunnen kinderen in de lighallen onder begeleiding van onze vrijwilligers zich helemaal uitleven aan de knutseltafel. Kun jij een mooi bootje vouwen? Een aantal kinderen kunnen zelfs samen met de veiling assistent mee varen op de schuit die tijdens de veiling de afmijnzaal binnen vaart. SuperKOOL! 
Zowel het varen als het veilen duurt een uur, dus kom op tijd zodat alles op je gemak kan beleven! Voor het museum gelden deze dag de normale entreeprijzen, de Museumkaart wordt geaccepteerd.

Terug naar het overzicht