New

Lezing Impact verkaveling

Lezing Impact verkaveling

Lezing 3 november 2024: Impact van de verkaveling

De Impact van de Verkaveling op het Leven van Tuinders in het Rijk der Duizend Eilanden

De ruilverkaveling van het Rijk der Duizend Eilanden heeft een grote impact gehad op de tuinders en hun gezinnen. Het markeerde het einde van een tijdperk waarin varen het belangrijkste vervoermiddel was en tuinders hun percelen bereikten via een wirwar van waterwegen. De lange aanloop naar deze verkaveling was echter niet zonder controverse. Veel tuinders stemden lange tijd tegen het plan, uit angst voor de hoge kosten van de overgang naar een op land gebaseerde infrastructuur. Het idee dat zij hun traditionele manier van werken, via de schuiten, moesten inruilen voor vervoer over land, leek te duur en onzeker.

Toch kwam er in de jaren ’60 een doorbraak. De voordelen van verkaveling werden duidelijker, en hoewel het plan oorspronkelijk bedoeld was om de tuinbouw te versterken, leidde het uiteindelijk tot een onverwachte wending: de grond die verkaveld werd, werd niet alleen voor landbouw gebruikt, maar ook voor de huizenbouw. De tuinbouw in het gebied nam juist af, en veel tuinders stonden voor de keuze om hun bedrijf te beëindigen of een andere carrière op te zoeken.

Voor sommigen betekende de verkaveling een kans om een nieuwe weg in te slaan. Ze verlieten het tuindersbestaan en vonden werk in de opkomende industrie of andere sectoren. Anderen bleven trouw aan hun vak, maar moesten zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Het leven van tuinders en hun gezinnen werd door de verkaveling op zijn kop gezet, en hun verhalen geven een fascinerend inkijkje in een tijd van grote verandering in het agrarische Langedijk.

Deze overgangsperiode markeerde niet alleen een verschuiving in de manier van werken, maar ook in de identiteit van het gebied en zijn bewoners. Wat ooit een bloeiend tuinbouwgebied was, veranderde langzaam maar zeker in een meer stedelijke omgeving, waar nieuwe kansen en uitdagingen opdoemden voor de inwoners van het voormalige Rijk der Duizend Eilanden.

Aanmelden lezing

Op zondag 3 november 2024 om 14.00 uur geeft historicus Arie Kaan een boeiende lezing over dit onderwerp. En jij kunt hier gratis bij zijn. Je kunt je aanmelden via info@broekerveiling.nl o.v.v. Lezing Impact Verkaveling. Voorafgaand kunt u genieten van een kop koffie en appeltaart in het restaurant en ook na afloop is er gelegenheid om nog wat te drinken en na te praten. (consumpties zijn voor eigen rekening).

Kom gezellig langs en bezoek ook het museum!

Ben je enthousiast geworden over de lezing bij Museum BroekerVeiling? En wil je dan ook gelijk wel het museum bezoeken inclusief rondvaart en demonstratieveiling? Wacht dan niet langer en boek nu je tickets via de knop hieronder.

Boek hier je tickets!