Uniek uitje Alkmaar in de meivakantie: Museum Broekerveiling.

uitje-alkmaar-museum-broekerveiling

Een uniek uitje in de meivakantie: Museum BroekerVeiling

Ben je op zoek naar een leuk en leerzaam uitje in omgeving Alkmaar? Dan is Museum Broekerveiling een echte aanrader! Dit museum in Broek op Langedijk, vlakbij Alkmaar, is het oudste groentedoorvaarmuseum ter wereld. Hier kun je ervaren hoe de groenteveiling ruim een eeuw geleden werkte, met een spannende demonstratieveiling waar je zelf aan mee kunt doen.

Museum Broekerveiling is gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan het water, waar in 1887 de eerste veiling bij afslag plaatsvond. Dit betekent dat de prijs van de groente steeds lager werd, totdat iemand ‘mijn’ riep. Zo werd de groente verkocht aan de hoogste bieder. Deze methode wordt nu nog steeds gebruikt op veilingen over de hele wereld.

In het museum kun je een rondleiding krijgen door een enthousiaste gids, die je alles vertelt over de geschiedenis van de veiling en de tuinders die hun groente per schuit aanvoerden. Je kunt ook gratis een audiotour volgen, die je langs de verschillende onderdelen van het museum leidt. Zo kom je meer te weten over de veilingklok, de afmijnzaal, de weegbrug, de sorteermachine en de historische schepen die in de museumhaven liggen.

Uitje Alkmaar: ontdek de geschiedenis van de groenteveiling

Het hoogtepunt van je uitje Alkmaar bij Museum Broekerveiling is natuurlijk de veiling zelf. Hier kun je zelf ervaren hoe het is om te bieden op groente en fruit, met een echte veilingmeester die de boel op stelten zet. Wie gaat er naar huis met de beste koopjes? Het is een spannend en leuk spel voor jong en oud!

Voor de nieuwsgierige kinderen is er ook het educatieve PROEFLAB, waar ze allerlei experimenten kunnen doen met voeding, groente, grond, duurzaamheid, moestuinen en water. Zo leren ze spelenderwijs meer over de herkomst en de kwaliteit van ons voedsel. Het PROEFLAB is een leuke activiteit voor schoolreisjes, kinderfeestjes of gewoon een dagje uit met het gezin.

Museum Broekerveiling ligt in een prachtig natuurgebied, dat bekend staat als het Rijk der Duizend Eilanden. Dit is een uniek landschap van kleine, vruchtbare eilandjes, die vroeger werden gebruikt als akkers voor de groenteteelt. Je kunt dit gebied op verschillende manieren verkennen, bijvoorbeeld met een rondvaart, een fluisterboot, een kano of een sup. Tijdens de rondvaart vertelt de schipper je meer over de geschiedenis en de flora en fauna van het gebied. Met de fluisterboot, de kano of de sup kun je zelf je route bepalen en genieten van de rust en de natuur.

Maak je uitje Alkmaar compleet met onze arrangementen

Na al die activiteiten heb je vast trek gekregen. Gelukkig kun je in het museum ook terecht voor een heerlijke lunch of borrel. In ons eigen sfeervolle restaurant kun je genieten van een Langedijker lunch, met verse streekproducten, heerlijke koffie, en een prachtig uitzicht over het water. Of je kunt kiezen voor een gezellige borrel met een hapje en een drankje, in de authentieke veilingzaal of op het zonnige terras. Het restaurant is ook geschikt voor groepen, bijvoorbeeld voor een familiedag of een groepsuitje.

Wil je je uitje in de meivakantie nog completer maken? Dan kun je kiezen voor een van de twee arrangementen die het museum aanbiedt. Deze arrangementen (vanaf 10 personen) zijn ideaal voor een verzorgd dagje uit in het leukste museum van Nederland. Je kunt kiezen uit:

Rust, Ruimte en Frisse Lucht I: Dit arrangement bestaat uit een ontvangst met koffie of thee en lekkernij, een rondleiding door het museum, een rondvaart door het Rijk der Duizend Eilanden, een Langedijker lunch en een veilingervaring. Dit arrangement duurt van 10:00 tot 15:00 uur en kost € 44,20 per persoon.

Rust, Ruimte en Frisse Lucht II: Dit arrangement bestaat uit een Langedijker lunch, een rondleiding door het museum, een rondvaart door het Rijk der Duizend Eilanden, een veilingervaring en een afsluiting met borrel en hapje. Dit arrangement duurt van 12:00 tot 16:00 uur en kost € 44,20 per persoon.

Heb je speciale wensen of wil je een arrangement op maat? Neem dan contact op met het museum, zij denken graag met je mee!

Plan je dagje weg meivakantie nu!

Museum Broekerveiling is een uniek uitje in de meivakantie, waar je de geschiedenis van de groenteveiling kunt beleven, kunt meedoen aan leuke en leerzame activiteiten en kunt genieten van de prachtige natuur. Het is een uitje voor jong en oud, voor individuen, gezinnen en groepen. Museum Broekerveiling is hét uitje in Alkmaar en omstreken dat je niet wilt missen!

Boek je tickets hier!