New

Slootexpeditie

Slootexpeditie

'Slootexpeditie'

De Slootexpeditie is een programmaonderdeel van onze familietentoonstelling 'Leve de Sloot!'. Tijdens deze activiteit kunnen kinderen en hun (groot)ouders buiten met een waterkit zelf ervaren wat zij binnen in de expositie hebben gezien.

‘Leve de Sloot!’ gaat over de sloot vroeger, nu en in de toekomst. In een speelse, kleurrijke vormgeving laten we o.a. de rijkdom van het Hollandse onderwaterleven zien. Wat leeft hier nou allemaal aan mooie planten en dieren? Je leert over de werking van het ecosysteem en het belang van biodiversiteit.

In de slootboot zie je het slootvolk letterlijk zwemmen. Wadend door de Speursloot ontdek je wat er allemaal uit het water wordt gevist wat hier niet thuishoort. Dat zijn de gekste dingen, van gympies tot een kluisdeur. Het laatste deel gaat over de toekomst. Achter het museum ligt een stukje eilandengebied van vroeger. Daar kán het water weer super goed worden, met het zicht van een aquarium, als we de juiste keuzes maken. Als bezoeker krijg je tips hoe je daar zelf je steentje aan kan bijdragen.

Na dit bezoek weten de kinderen al veel meer over de slootbewoners en waterkwaliteit. Tijd om zelf op expeditie te gaan! Dat kan bij een van de sloten op het museumterrein of door zelf met een fluisterbootje of kano naar het eilandengebied te varen.

Bij de balie kun je gratis een waterkit lenen met schepnet, onderwaterdiertjeszoekkaart, witte bak en loeppotje. Kijk wat je allemaal bovenwater haalt en bepaal aan de hand van de vragen (heeft het poten, is het kleiner dan 2 mm etc) op de waterdiertjeskaart wat het zou kunnen zijn. Misschien heb je wel een schrijvertje of kokerjuffer gevonden! Met jouw vondsten kun je vervolgens bepalen wat de waterkwaliteit is. Er zijn diersoorten die alleen maar in schoon of vervuild water voorkomen. Hoe meer verschillende diertjes, hoe schoner het water is. Je kunt de dieren die je gespot hebt ook doorgeven aan waterdiertjes.nl en zo een bijdrage leveren aan het signaleren van onderwaterleven.

Kom dus ook naar het museum en vraag bij de balie om de gratis waterkit en ga zelf op onderzoek uit!

Kom gezellig langs en koop nu je tickets

De oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast.

De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water zijn gebouwd.

Tickets
Vorige