Uitje Alkmaar

Uitje meivakantie Alkmaar: beleef de geschiedenis en de natuur bij Museum Broekerveiling

Ben je op zoek naar een leuk, origineel en leerzaam uitje Alkmaar voor de meivakantie in Alkmaar? Dan hebben wij een geweldige tip voor je: Museum Broekerveiling! Dit is het oudste groentedoorvaarveiling ter wereld, waar je de geschiedenis van de groenteveiling kunt ontdekken en beleven. Je kunt zelf groente veilen, een rondvaart maken door het prachtige Rijk der Duizend Eilanden, en experimenteren in het PROEFLAB. Een uitje naar Museum Broekerveiling is een onvergetelijke ervaring voor jong en oud!

Ontdek jouw dagje weg
Leuk met de kinderen!

Lekker dagje weg in de meivakantie.

'Leuk uitje in vakantie met de kinderen. Ze mogen zelf veilen en je kunt ook nog een rondvaart door de sloten van Langedijk maken.

Wat kun je verwachten bij Museum Broekerveiling?

Museum Broekerveiling is gevestigd in Broek op Langedijk, een dorp in Noord-Holland dat bekend staat om zijn tuinbouw. In 1887 werd hier de eerste groentedoorvaarveiling ter wereld opgericht, waar de tuinders hun groente per boot aanvoerden en verkochten aan de handelaren. Deze manier van veilen, bij afslag, was zo succesvol dat het nu nog steeds wordt gebruikt bij alle grote veilingen. Museum Broekerveiling laat je zien hoe de groenteveiling ruim een eeuw geleden verliep, met authentieke gebouwen, boten, gereedschappen en verhalen.

Museum Broekerveiling is een doe- en beleefmuseum, waar je niet alleen kunt kijken, maar ook kunt meedoen. Perfect voor een dagje weg in de meivakantie dus! Je kunt zelf groente veilen in de historische veilingzaal, waar je leert hoe het veilen bij afslag werkt en hoe je een goed bod kunt doen. Je kunt ook een rondvaart maken door het Rijk der Duizend Eilanden, een uniek gebied met duizenden kleine eilandjes waar de tuinders hun groente verbouwden. Tijdens de rondvaart vertelt de schipper je alles over het leven en werk van de tuinders in het verleden. Verder kun je een rondleiding krijgen door het museum en het buitenterrein, waar je meer te weten komt over de geschiedenis en de cultuur van de groenteveiling. Je kunt kiezen voor een gratis audiotour, of voor een rondleiding met een gids die je persoonlijk begeleidt en al je vragen beantwoordt.

uitje-alkmaar-museum-broekerveiling

Wat is er extra te doen op uw uitje in de meivakantie?

Als uitje Alkmaar en omgeving in de meivakantie is er nog meer te doen bij Museum Broekerveiling. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan het PROEFLAB, een speciale ruimte in het museum waar je met je gezin of vrienden allerlei leuke en leerzame experimenten kunt doen. Het PROEFLAB gaat over onderwerpen die te maken hebben met eten, groenten, aarde, duurzaamheid, moestuin of water. Je kunt bijvoorbeeld verschillende groenten proberen, onderzoeken hoe groenten groeien in verschillende soorten aarde, of leren hoe je water kunt schoonmaken met natuurlijke materialen. Het PROEFLAB is een fantastische manier om meer te leren en te kunnen, terwijl je ook plezier hebt.

Is het museum te ver weg voor een dagje uit? Geen zorgen! Dan kun je ook het Reizende PROEFLAB boeken, waarbij het museum naar je toe komt met deskundige begeleiding, met de voorwaarde dat het om een groep van 15 tot 18 mensen gaat. Het Reizende PROEFLAB kan op elke locatie worden opgezet en biedt dezelfde spannende en verrassende activiteiten als het PROEFLAB in het museum. Het Reizende PROEFLAB is ideaal voor scholen, verenigingen, buurthuizen of andere groepen die een leuk en leerzaam uitje willen organiseren.

dagje-weg-alkmaar-museum-broekerveiling

Hoe kies je het beste arrangement voor jouw uitje Alkmaar?

Museum Broekerveiling biedt twee leuke arrangementen aan voor een dagje weg met de familie of een dagje uit met een groep (vanaf 10 personen). Beide arrangementen zijn compleet verzorgd en duren ongeveer 5 uur. Je kunt kiezen tussen Rust Ruimte en Frisse Lucht I of II, afhankelijk van je voorkeur en beschikbaarheid.

Het verschil tussen de twee arrangementen zit vooral in de volgorde van de activiteiten en het tijdstip van de lunch. Bij Rust Ruimte en Frisse Lucht I begin je met koffie of thee met wat lekkers, gevolgd door een rondleiding, een rondvaart, een lunch en een demonstratieveiling. Bij Rust Ruimte en Frisse Lucht II begin je met de lunch, gevolgd door een rondleiding, een rondvaart, een demonstratieveiling en een borrel met een warm hapje.

Beide arrangementen zijn even leuk en leerzaam, dus je kunt niet fout gaan met je keuze. Het hangt er vooral van af of je liever eerst of later eet, en of je liever afsluit met een veiling of een borrel. Wat je ook kiest, je zult een geweldige dag beleven bij Museum Broekerveiling, het leukste doe- en beleefmuseum van Nederland!

Ontdek ons arrangement